Sipulileipä

Leonardo da Vinkki - 4/07/2017


Rapea, paahdettu sipuli antaa Sipulileivälle mukavasti makua, mutta jos et pidä sipulista, älä lisää sitä taikinaan. Takaan, että leipä on hyvää ilmankin. 

2 leipää

Ensimmäinen päivä

1 dl hapanjuurta
3 dl haaleaa vettä 
3 dl hienoa täysjyväruisjauhoa (sihtiruisjauhoa) 

Sekoita ainekset taikinakulhossa, peitä liinalla ja jätä yön yli huoneenlämpöön.

Toinen päivä

ensimmäisen päivän raski
3 dl haaleaa vettä
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1 dl paahdettua ja kuivattua sipulirouhetta
10 dl vehnäjauhoja
n.1,5 dl hienoa täysjyväruisjauhoa (sihtiruisjauhoa) 

Sekoita vesi, suola, hunaja ja sipulirouhe edellisenä iltana tehtyyn raskiin. Alusta taikinaan 10 dl vehnäjauhoja ja vaivaa 6 minuuttia. Lisää tämän jälkeen joukkoon vähitellen ruisjauhoa samalla taikinaa vielä pari minuuttia vaivaten. 

Kun taikina on valmis, peitä kulho ja kohota taikinaa vähintään 4 tuntia, tai kunnes se on lähes kaksinkertaistunut.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Leikkaa taikina kahteen tasakokoiseen osaan, muotoile palat pyöreiksi leiviksi ja nosta ne jauhotettuihin koreihin. Peitä liinalla ja kohota 1,5–2 tuntia.

Kuumenna uuni ja leivinpelti 275 asteeseen. Käännä kohonneet leivät koreista kuumalle pellille. Pane leivät ja vettä täynnä oleva, matala vuoka uuniin. Laske uunin lämpötila saman tien 200 asteeseen. Paista 40–50 minuuttia.

Nosta ritilälle ja jäähdytä.

samankaltaisia

0 kommenttia