Rouheinen vuokaleipä

Leonardo da Vinkki - 1/18/2017


Rouheinen vuokaleipä on erinomainen aamiaisleipä. Välipalana se on erityisen hyvää sienisalaatin kanssa nautittuna.

Resepti kestää hyvin muuntelua: maidon voi korvata vedellä, saksanpähkinäöljyn tavallisella kasviöljyllä ja saksanpähkinät muilla kaapista löytyvillä pähkinöillä.

1 leipä

4 dl maitoa
1 dl hernerouhetta
30 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
0,5 dl saksanpähkinäöljyä
1 dl saksanpähkinärouhetta
0,5 dl seesaminsiemeniä
8 dl vehnäjauhoja

Kiehauta maito ja kaada hernerouheen päälle. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, suola ja hunaja. Lisää saksanpähkinäöljy, pähkinät ja seesaminsiemenet. Alusta mukaan vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Koneella tämä vie noin 810 minuuttia.

Peitä liinalla ja kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. Voitele tällä aikaa leipävuoka ja jauhota se hernerouheella. 

Kaada taikina työpöydälle ja vaivaa sitä rivakasti. Muotoile taikinapala leiväksi ja nosta se vuokaan. 

Peitä liinalla ja kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa kunnes sormella leivän pintaan kevyesti painettu sormenjälki kohoaa takaisin.  Tämä vie n. 30 minuuttia. Muista leivän kohotessa laittaa uuni päälle.

Paista 175 asteisessa uunissa 50–60 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä.





samankaltaisia

2 kommenttia

  1. Onnea uudelle osoitteelle! Jopas tuli kylmä hiki otsalle, kun käväisin Leivinlaudalla.´.. Mutta onneksi kaikki arvokkaat reseptit vielä siellä jatkossakin tallella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, ei hätää, siellä ovat. Uusiakin reseptejä tulee vanhaan tapaan, mutta jatkossa täällä Leonardo da Vinkin puolella.

      Poista